Hlavní navigace

5 nejlepších spořicích účtů. Překonají inflaci?

11. 7. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

U jakých spořících účtu je možné dosáhnout největšího zhodnocení? A překonají spořicí účty pro tento rok inflaci?

Pokud srovnáme situaci s minulým rokem, úroky velice výrazně poklesly. Zatímco ještě v minulém roce bylo možné získat úroky až ve výši 2,9 % (speciální spořicí účet Axa Bank pro klienty společnosti Partners) nebo „standardní“ spořicí účet od Equa Banky s úrokem ve výši 2,6 %, nyní klienti už dosáhnou nejvyššího úroku ve výši 2,0 %. Pro jeho získání je však nutné splnit dvě zásadní podmínky a pro krátkodobé uložení vysokých rodinných úspor se tak tento spořící účet nehodí.


Isifa.com

Ilustrační obrázek

Spoření na spořicích účtech vás na staří nezajistí

Do hodnocení nyní nemůžeme zařadit Metropolitní spořitelní družstvo, které má v současné době zablokované peníze.V současné době máme i nadále ze strany státní zástupkyně JUDr. Daniely Smetanové z Vrchního státního zastupitelství v Praze zablokovány peněžní prostředky na našich účtech v původní výši 2,6 mld. Kč. Vyplácet našim členům vklady ze Spořicích kont se nám daří díky prodeji cenných papírů, které nám sloužily jako likvidní rezerva,uvedli představitelé záložny v poslední tiskové zprávě. O kauze si také můžete přečíst v článku: ČNB si posvítila na záložny. K penězům možná povede dlouhá cesta

Od 15.5 je také zahájené správní řízení a rozhodnutí o předběžném opatření u družstevní záložny WPB Capital, spořitelní družstvo. Pro záložnu to znamená, že v důsledku nemůže přijímat nové členy, vybírat nové vklady a poskytovat úvěry. Narozdíl od Metropolitního spořitelního družstva nejsou hotovostní a bezhotovostní výběry pro členy záložny nijak omezené. Končící vklady stávajících klientů také lze podle vyjádření záložny obnovit.

Do našeho hodnocení jsme také nezařadili Moravský peněžní ústav, který sice funguje bez problémů a stabilně, v současné době však nepřijímá nové členy pro korunové vklady. Podle infolinky je možné údajně si založit jen eurové či dolarové termínované vklady, zde je však úrok nižší než u spořicích účtů, je třeba také zohlednit kurzové riziko. Na korunovém spořicím účtu však stávající klienti družstevní záložny můžou získat úrok ve výši 1,5 %.

Do našeho hodnocení jsme také zařadili spořicí účty s bezplatným založením a vedením (vyjma srovnávací tabulky, kde je přehled spořících účtů s úrokem do úroku1,5 %), které jsou dostupné pro běžné klienty, nejedná se tedy o produkty privátního bankovnictví.

mBank

mBank se po vylepšení svého spořicího účtu eMax PLUS, vzhledem k problémům družstevních záložen, ale i snižování úročení ze strany dalších bank, „katapultovala“ na první pozici. Na účtu eMax Plus je tak možné získat 2 % úrok. Má to však dvě podmínky: První podmínkou je, že je nutné v kalendářním měsíci zaplatit platebními kartami mBank u obchodníků nebo na internetu v celkovém objemu minimálně 4000 Kč. Druhá podmínka pak stanovuje, že zůstatek spořicího účtu nesmí překročit 100 000 Kč. Pokud podmínky nesplníte, úročí se vklad sazbou 0,50 %. Na vyšší spoření se tak mBanka bohužel nehodí, vzhledem k druhé podmínce se tak spíše jedná o marketingový tah banky.

Sberbank CZ

Sberabank CZ se po získání ze strany ruských majitelů stává atraktivní bankou pro spoření. Úrok ve výši 1,73 % na Spořicím účtu získáte však pouze při vkladu do výše 150 000 Kč. Od této hranice se úroková sazba snižuje na 0,73 %.

Equa Bank

Equa Bank nabízí úrok na Spořicím účtu ve výši 1,6 %. Úrok je rozdělen do dvou pásem: pásmo do 1 250 000 Kč je úročeno sazbou 1,6 %, od této hranice je úrok jen symbolický 0,01 %. Ještě přitom v minulém roce v srpnu bylo možné v bance dokonce získat 2,6 %, čímž banka se posunula na jeden čas dokonce na první místo v 1. Reality testu spořících účtů.

Air Bank

Stejný úrok jako Equa Bank nabízí také Air Bank na spořicím účtu Top 3 Garance. Od 1.8.2013 budou zde existovat dvě úroková pásma: Úrok 1,6 % tak získáte při vkladu ve výši do 1 mil. Kč, od této hranice se pak úrok snižuje na 0,7 %. Air Bank také garantuje, že úrok bude na spořicím účtu vždy maximálně třetí nejlepší mezi bankami. Kampeličky či družstevní záložny však do své TOP 3 Garance „nepočítá“.

Stejný úrok ve výši 1,6 % je také možné získat na běžném účtu, avšak jen při vkladu do výše 100 000 Kč, od této hranice je však úrok nulový. Ke konci července skončí období, po které získávali klienti bonusový úrok na běžném účtu bez ohledu na splnění podmínek pro jeho přiznání. Po skončení tohoto období tak bude nutné, v případě, že chcete získat stejný úrok jako na spořicím účtu, 5× měsíčně zaplatit platební kartou. 

ZUNO Bank

V produktu s názvem Spoření Plus je možné získat úrok ve výši 1,5 %, a to při vkladu do výše 750 000 Kč, při překonání této hranice je úrok nulový. Pro získání tohoto úroku však nesmíte v daném měsíci uskutečnit žádný převod z tohoto Plusového spořicího účtu.

Poznámka ke spořicím účtům: Do hodnocení jsme zařadili faktické spořicí účty, nikoliv termínované vklady. Pokud má například banka nazvaný produkt „Spořicí účet“, ale peníze nejsou „na viděnou“, respektive okamžitě k dispozici, pak se i přes název produktu nejedná o spořicí účet a nebyl v našem hodnocení spořicího účtu zařazen. Ukládání peněz v kampeličkách se bát nemusíte, veškeré vklady jsou pojištěné do hranice 100 000 euro, pokud banka či kampelička zkrachuje, pak vám peníze vyplatí Fond pojištění vkladů. Čtěte více: Jsou úspory na spořicích účtech v ohrožení?

¨

Celkový přehled spořicích účtů s úrokem od 1,5 % (včetně)
Banka či záložna Počátení vklad Úrok Sjednání online Poznámka
[Logo] WPB Capital, spořitelní družstvo WPB Capital, spořitelní družstvo
WPB Spořicí účet bez výpovědní lhůty
0,00 Kč 2,20 % Nelze sjednat
[Logo] Metropolitní spořitelní družstvo Metropolitní spořitelní družstvo
Spořicí konto
0,00 Kč 2,10 % Sjednat online Nelze sjednat
0,00 Kč 2,00 % 0–100 000 Kč, nutné zaplatit 4000 Kč prostřednictvím platební karty u obchodníků nebo na internetu, jinak 0,5 %
[Logo] Waldviertler Sparkasse Bank AG Waldviertler Sparkasse Bank AG
Spořící účet k běžnému účtu
200,00 Kč 2,00 % úrok je pro 0–100 000 Kč, u 100001 – 1000000 úrok 0,5 %, po překročení této hranice 1,0 %
[Logo] Sberbank CZ, a.s. Sberbank CZ, a.s.
Spořicí účet
0,00 Kč 1,73 % Sjednat online 0–150 000 Kč, jinak 0,73 %
[Logo] Air Bank, a. s. Air Bank, a. s.
Top3 garance
0,00 Kč 1,60 % Sjednat online 0–1 mil. Kč, po překročení 0,5 %
[Logo] Equa bank a.s. Equa bank a.s.
Spořicí účet
0,00 Kč 1,60 % Sjednat online 0–1,25 mil. Kč, po překročení 0,01 %
[Logo] Waldviertler Sparkasse Bank AG Waldviertler Sparkasse Bank AG
Spořící účet k běžnému účtu
200,00 Kč 1,50 % úrok je pro 0–100 000 Kč, u 100001 – 1000000 úrok 0,5 %, po překročení této hranice 1,0 %
[Logo] Moravský Peněžní Ústav - spořitelní družstvo Moravský Peněžní Ústav – spořitelní družstvo
Spořicí účet
0,00 Kč 1,50 % Sjednat online Záložna nepřijímá nové členy
[Logo] ZUNO BANK AG, organizační složka ZUNO BANK AG, organizační složka
Spoření Plus
0,00 Kč 1,50 % 0 – 750 000 Kč, po překročení 0 %
0,00 Kč 1,50 %
Pro klienty AXA Bank je zdarma
[Logo] Raiffeisen stavební spořitelna a.s. Raiffeisen stavební spořitelna a.s.
Zlatý účet
0,00 Kč 1,50 %
Spíše se jedná o stavební spoření se zvláštním tarifem S 123

Kompletní seznam spořících účtu najdete v našem srovnávači spořicích účtů.

skoleni_15_4

Závěr

Vize Miroslava Singera, guvernéra České národní banky, který chtěl znevýhodnit u lidí spoření, se nejspíše splnila. Úroky na spořicích účtech například v porovnání s minulým rokem velmi klesly. Naštěstí, inflační šok ze zvyšování daně z přidané hodnoty byl velice nízký, rostoucí nezaměstnanost společně s ekonomickou recesí také vede k tomu, že inflace je pod 2 % inflačním cílem ČNB. Pokud využíváte nejvýhodnějších spořicích účtů či termínovaných vkladů, pak inflace dosáhnete či ji mírně přesáhnete. Pokud však disponujete větší částkou, budete ji muset rozdělit do několika bank pro získání nejvyšších úrokových sazeb, administrace však bude o to náročnější.

Na „koni“ jsou majitelé dlouhodobých termínovaných vkladů, které uzavřeli v minulosti, kdy úrokové sazby byly vyšší. Na termínované vklady se podíváme později. Vysoký úrok je nyní možné získat na některých českých akciích, investování však pro konzervativní střadatele může být vysoce rizikové. Čtěte také: ČEZ: Výnos 4–7 procent ročně na dividendách, ale s akciemi to jde z kopce

Jak si spoříte na důchod?

  • Penzijním připojištěním nebo důchodovým penzijním spořením.
    45 %
  • Investováním.
    5 %
  • Životním pojištěním.
    2 %
  • Kombinací více produktů.
    35 %
  • Nijak, nemám z čeho spořit.
    13 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).