Hlavní navigace

4 důvody, proč ceny nemovitostí porostou

7. 6. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Situace se změnila a zdá se, že ceny nemovitostí začínají růst. Pojďme si rozebrat jednotlivé důvody, proč tomu tak je.

Pokles cen nemovitostí jako by se dlouho nezastavil. Od roku 2008, kdy se u nás začala projevovat hospodářská krize, klesla cena nemovitostí podle údajů Českého statistického úřadu o 9,1 %. Autor tohoto článku byl dlouhodobým skeptikem, co se týká trhu nemovitostí. Ve svých článcích na téma nemovitosti předpokládal další mírný pokles cen nebo stagnaci, což se také v průběhu let 2012 a začátku roku 2013 potvrdilo. Nyní však lze očekávat, že ceny nemovitostí budou stagnovat, nebo mírně porostou. Zde jsou jednotlivé argumenty:

1. Měnová politika ČNB (peníze bankám téměř zadarmo) a úrokové sazby

Důvodů, proč by měly růst ceny nemovitostí, je několik. Podle členky bankovní rady České národní banky (ČNB) Evy Zamrazilové se česká ekonomika odrazila ode dna a mohla by začít růst: Je to ale jen první paprsek světla. Jsou zde zjevné prvky stabilizace, jako je zastavení poklesu cen nemovitostí – hlavně v Praze – a známky možného oživení realitního trhu, řekla Zamrazilová.

Sama Česká národní banka jako jedna z mála centrálních bank na světě snížila hlavní úrokovou sazbu na nulu (0,05 %). A co je důležité, podle vyjádření guvernéra Miroslava Singera se nulové úrokové sazby udrží ještě poměrně dlouho a je tak možné, že tu budou i déle, než do konce roku 2014, jak předpokládali analytici.

Není proto divu, že hypotéky jsou rekordně levné. Dokazují to i aktuální data Fincentra Hypoindexu, podle kterých klesla průměrná úroková sazba v dubnu na rekordně nízkých 3,08 % a další pokles nelze vyloučit. Nízká cena zdrojů v kombinaci s přijatelnými inflačními očekáváními a s náznaky, že restriktivní opatření měnové politiky v blízké budoucnosti nepřipadají v úvahu, připravily půdu pro další dno úrokových sazeb hypotečních úvěrů. Cena zdrojů na peněžním trhu se drží u svého dna, banky mají výrazné přebytky likvidity, avšak vzhledem k nízkým výnosům státních dluhopisů a vyšší opatrnosti v investičních projektech v důsledku ekonomické situace mají jen málo alternativ k jejich výnosné alokaci, dodává hlavní analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl. Podle společnosti GOLEM FINANCE dokonce průměrná úroková sazba klesla pod 3 %.

Bublina na trhu hypoték?

Pokud se oprostíme od holé statistiky, vidíme často situace, které byly charakteristické pro rok 2007. O jedné nám vypráví Patrik Marek : Když jsem vstoupil do pobočky Modré pyramidy, viděl jsem nejméně 20 stolů, které byly plně obsazené klienty, kteří jednali s poradci. Zdálo se mi to jako takový hypoteční fastfood. Něco takového jsem si vždycky představoval, když se tvrdilo, jak v USA začala hypoteční krize. Hypotéky se staly spotřebním zbožím, místo toho, aby byly zodpovědnou a dlouhodobou investicí, uvádí k tomu Marek. Sám poté jednal s jednou z poradkyň a získal podstatně výhodnější úrokovou sazbu u hypoték. Čtěte více: Jak vyjednat snížení úrokové sazby u hypotéky?

Pokud se však vrátíme ke statistice, tak ty slova Marka podporují. Objem hypoték vystoupal letos v březnu na rekordních 12,064 miliard, což je meziměsíční nárůst 3,5 miliardy korun. A je značně pravděpodobné, že meziměsíční nárůst bude v dalších měsících pokračovat.

2. Cena stavebních prací

Dalším důležitým ukazatelem v rovnici je cena stavebních prací, která v dalším roce nejspíše poroste. Stavební firmy si totiž během krize dosáhly téměř dna: Jen za první pololetí 2012 muselo skončit kolem 230 firem. Z těch známých jmen to byla třeba firma Eiffage Construction, bývalý ostravský Tchas. Ostatní firmy kvůli krizi snižují stavy zaměstnanců. Loni proto ubylo ve stavebnictví 50 tisíc pracovních míst. To vše má dopad na hospodaření státu a příjmy z daní. Před čtyřmi lety tvořilo stavebnictví asi 12 % HDP, teď je to kolem 7 %, uvedl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš pro Hospodářské noviny.

Zlepšila se také kvalita staveb

Autor článku sice není architekt nebo stavebník, domnívá se však, že stavební a architektonická kvalita staveb, které byly realizované před krizí, je nižší než u většiny staveb realizovaných v současnosti. Rostoucí náklady elektrické energie společně s nutností uvádět energetický štítek také nutí developery stavět projekty patřící alespoň do energetické skupiny C, často však najdeme i projekty patřící do skupiny B. Zájemce o byt si konečně může vybírat.

Další poklesy v sektoru stavebnictví však očekávat nelze. Ceny stavebních komodit neustále rostou a navíc sami stavebníci očekávají, že by se mohli už odrážet ode dna v roce 2014. Znamená to, že ceny stavebních prací pomalu porostou. A developeři si na svých projektech tak budou muset připlatit.

3. Cena pozemků 

Dalším důvodem je také cena pozemku, která krize-nekrize rostla. Od prvního čtvrtletí roku 2010 vzrostla cena stavebních pozemků o 13,5 %, a pokud vzroste dále úvěrová expanze ze strany komerčních bank, pak bude růst v dalším roce ještě strmější. Je otázkou, zdali lze u stavebních pozemků, kterých je omezený počet, vůbec hovořit o nějaké bublině. Ceny pozemků i nadále vykazují mírný setrvalý růst. Celkově se jedná o nejstabilnější segment v oblasti rezidenčních nemovitostí, tvrdí k cenám pozemků Petr Němeček z Hypoteční banky, podle kterého lze stále stavební pozemky vnímat jako výhodnou investici s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady. Největší zájem byl v uplynulém čtvrtletí o pozemky s výměrou do 950 m2 a ve větších městech do 650 m2, dodal Němeček.

skoleni_15_4


Autor: HB

HB Index vývoje cen nemovitostí

4. Pokles volných bytů

Co také bude tlačit ceny nahoru, je pokles počet volných bytů v hlavním městě, kde v prvním čtvrtletí poklesl počet volných bytů o 20 % a zdá se, že tento trend bude nadále pokračovat: Při zachování současného ročního tempa prodejů (zhruba 4500 bytů ročně) proto zásoba bytů vystačí maximálně na jeden a půl roku. Toto lze vnímat jako pokračování ozdravování rezidenčního trhu, neboť dochází k přibližování nabídky a poptávky, tvrdí mluvčí společnosti Skanska Ondřej Svatoň. V Praze se prodalo celkem 1279 bytů, což bylo meziročně o 25 % více.

Jak se podle vás budou vyvíjet ceny nemovitostí v příštích dvanácti měsících?

  • Skokově porostou
    4 %
  • Mírně porostou
    30 %
  • Budou stagnovat
    36 %
  • Mírně poklesnou
    24 %
  • Strmě poklesnou
    6 %

Autor nepracuje jako developer ani jako realitní makléř, nikdy žádný byt neprodával a není na nemovitostním trhu nijak angažován, kromě toho, že bydlí ve skromném nájemním bytě. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).