Hlavní navigace

11. září - den, kdy se všechno zastavilo

13. 9. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V úterý 11. září světem otřásla zpráva o nejhorším teroristickém útoku v dějinách lidstva. Co bude dál?

Nejdříve hlavní fakta. Ta si sice můžete přečíst v kterýchkoli novinách, ale myslím, že neuškodí, když je připomenu ještě jednou. Zatím neidentifikovaná teroristická organizace unesla celkem čtyři dopravní letadla včetně posádek a cestujících. Se dvěma z nich potom během osmnácti minut teroristé narazili do jedné z nejvyšších budov na světě – newyorského World Trade Center (neboli Světového obchodního centra). Budova se za několik desítek minut zřítila a zbyly po ní jen trosky a sutiny. Teroristé v dalším letadle si vzali za cíl vůbec největší administrativní komplex budov, sídlo amerického ministerstva obrany – Pentagon. A poslední letadlo s největší pravděpodobností mířilo na Camp David – jedno ze sídel amerického prezidenta. „Naštěstí“ se za dosud nevyjasněných okolností zřítilo asi 140 km od svého cíle. Kromě těchto „leteckých útoků“ vybuchlo před Ministerstvem zahraničí ve Washingtonu auto plné trhavin. Celkem jde počet obětí, podle fundovaných odhadů, do tisíců (já osobně bych tipoval mnohem, mnohem víc – už podle toho, že ve WTC pracuje kolem 40.000 lidí).

V novinách je tento čin mnohdy srovnáván s útokem na Pearl Harbor v roce 1941. To byl také nevyprovokovaný útok (i když tady by se určitě nešli lidé, kteří by se mnou chtěli diskutovat). V Pearl Harboru také umírali nevinní lidé. A také to byl masakr. Ale našlo by se tu i několik rozdílů. Jeden za všechny – Pearl Harbor byl úder na vojenskou základnu – a tam byli především vojáci – i když asi nesmírně překvapení, ale vojáci.

Tohle je ale útok proti civilistům. V úterý 11.září 2001 v New Yorku umírali otcové, matky a jejich děti. Absolutně nevinní a normální lidé. A potom, co se stalo v srdci nejbohatší a nevyspělejší supervelmoci světa, se už skoro budu bát, že se to samé může stát kdekoli na světě.

Když pomineme, co tato tragédie znamenala pro ty, co byli v její okamžik bezprostředně přítomní, když pomineme, co bude znamenat pro Spojené státy (které mimochodem, podle mého soukromého názoru poté, co najdou viníka, provedou něco, co nebude mít s civilizací, humanitou a všeobecně uznávanými normami nic společného), je třeba přihlédnout také k tomu, co bude 11.září znamenat pro nás, pro normální smrtelníky. Už dnes ráno (12.9) hlásilo CNN, že se zhroutily veškeré burzovní hodnoty a indexy, které mají, byť jen něco málo společného s USA. Přestalo se pracovat na newyorském Manhattanu. Přestalo se pracovat v londýnském business-centru. Přestalo se pracovat na frankfurtské burze. Cena ropy se přes noc zvedla o jednu třetinu. A to jsou jen příklady toho, co znamenal tento projev „statečnosti“ a „oddanosti“ několika desítek šílenců pro ekonomiku. Kromě toho byla zastavena veškerá letecká doprava nad velkými městy ve Spojených státech, Velké Británii a dalších zemí (jedna ze základních věcí, na kterých je založena civilizace je právě doprava).

Až do dneška jsme si – ač se to právě teď říká dost těžko – z terorismu dělali víceméně legraci. Jistě, všichni jsme věděli, že něco takového existuje, ale jen opravdu málokdo si připouštěl, že se jej to nějak týká. 11. září se terorismus dotkl úplně každého. Vždyť další letadlo může docela klidně spadnout třeba na Prahu. Ne, nechci šířit paniku, ale taková je realita. Tahle teroristická akce bude docela jistě znamenat také další vlnu nedůvěry a rasismu vůči každému, kdo alespoň trošku vypadá jako Arab (protože téměř každý vidí za tímto činem Araby, a mimochodem, já také).

dan_z_prijmu

Pokud jsme doposud viděli dnešní svět jako jednolitý celek s několika skupinkami lidí, kteří mají odlišný názor a dávají to najevo tím, že umístí automobil s trhavinami před nějakým velvyslanectvím, tak ode dneška je svět rozdělený na dvě části – jedna se snaží ve jménu pokroku něco vybudovat a ta druhá se ve jménu „pokroku“ snaží něco zničit. Každá z těchto dvou stran vidí zřejmě pokrok někde úplně jinde.

A teď mi promiňte to jemné zlehčení – ačkoli jsem vcelku mírumilovný člověk, který se docela rád s každým dohodne, pevně doufám, že president Bush dodrží svůj slib: „When we will know who is responsible for this terrible attack, we will show him and demonstrate him the force we have!“ [„Jakmile budeme vědět, kdo je odpovědný za tento teroristický útok, ukážeme mu a demonstrujeme mu sílu, kterou máme!“ – překl. redakce]

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).