Hlavní navigace

Názory k článku 100% hypotéky (možná) končí. Je ale cesta, jak to obejít

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 9. 2016 7:56

    VlK

    "Česká národní banka se bojí, aby klienti se 100% hypotékou zvládali v budoucnu své závazky plnit.
    Lidé si tyto hypotéky brali také díky nízkým úrokovým sazbám. A pokud by nastala situace, že by se tyto úrokové sazby zvýšily, zvýší se tím i měsíční splátka hypotéky. Pro některé klienty by pak splácení mohlo být nad jejich síly."

    ČNB myslí za lidi a především banky, co je bezpečné a co ne.
    U 100% hypoték ji nezajímají příjmy žadatelů, prostě se zakážou úplně.
    U nezajištěných úvěrů (tj. "nekonečno" LTV) likviduje podmínkami konkurenci bank a velkých nefinančních institucí (jako Provident, Homecredit, Cetelem). Podobně jako se likvidovala konkurence u benzínek, kterou následně zrušil ústavní soud.

    Osobně si myslím, že mnohem důležitější než hledět na LTV je hledět na příjmy, pojištění a majetek klienta, jestli je bude schopen splácet v budoucnu podpořenou delší fixací. A osobně si myslím, že když klient má 100% hypotéku, finanční rezervu pro nenadálé události a pojištění je lepší, než když dostane 90% hypotéku, rezervy použije k hypotéce a pak zjistí, že rekonstrukce koupeného bytu bude stát víc.
    Nebo prostě si těch 10% půjčí od rodiny, přátel nebo "od bezdomovce" a opět bude bez rezervy.

    A to nemluvím o "celostátní legální krádeží" stále prováděné ČNB - aneb tzv. kvantitativní uvolňování, či intervence.

    Ještě pár takových kroků a bude mi jedno jestli máme ČNB nebo ECB.

  • 30. 9. 2016 8:09

    * (neregistrovaný)

    Souhlasím.

    Kromě toho je tu jedna z věcí, ve kterých mě zklamal Zeman. Mohl, a bylo to velmi potřeba, vedení ČNB z významné části obměnit. A místo toho jmenoval Rusnoka a jeho partu. Takže se jede dál ve stejném stylu.

  • 30. 9. 2016 12:05

    qwertz (neregistrovaný)

    Divím se, že je vám to jedno doteď. Mít ČNB přestává mít jakýkoli význam, neboť naše závislost na eurozóně je fatální, a ČNB stejně nezbývá nic jiného než reagovat na kroky ECB. Pseudopomoc ekonomice ve formě kurzového závazku z nás dělá akorát levnou montovnu, a vystoupit z tohoto kruhu bude čím dál horší, němluvě o tom o kolik ČNB obrala obyčejné lidi. Kdybychom měli Euro, jakkkoli je to nepopulární, kurz by byl daný (žádný by nebyl) národní banka by vás neokrádala a nemusel byste řešit kurzové riziko.

    K čemu vlastně tu CZK a ČNB máme?

  • 30. 9. 2016 8:00

    bob (neregistrovaný)

    Já nechápu proč vadí 100% hypo ale nevadí statisíce chudáků co mají napůjčované často i miliony na spotřebácích za desítky i stovky procent RPSN.

    Měl jsem možnost nahlédnout do soudního lejstra o jednom dlužníkovi. Jde do insolvence s 900 tisíci dluhu kde je to rozpůjčované po spotřebácích od několika velkých bank přes nebankovní instituce až po nějaké lichváře asi.

    Tohle nikomu nevadí?

  • 30. 9. 2016 11:09

    Bodie (neregistrovaný)

    Mě to třeba vadí. Můžeme prokazatelně nesvéprávnou část obyvatel zbavit částečně svéprávnosti včetně volebního práva. Uvidíme, co to udělá.

  • 30. 9. 2016 21:05

    (neregistrovaný)

    Chudáci jsou, protože jsou blbí?

    Řešením je postřílet tyhle existence. Lidí je stejně přebytek.

  • 30. 9. 2016 11:26

    kl (neregistrovaný)

    Spotřebáky jsou standardně na 6 let, u některých bank 8 let. Překlenovací úvěry ze SS bývají na 10- 12 let, 15 let maximálně.

    Pokud si žadatel o hypotéku potřebuje dopůjčit 500.000 Kč, bude splátka cca 6500 Kč.

    Hypotéka na 2.500.000 Kč na 30 let představuje nyní splátku cca 9.500 Kč.

    Lze předpokládat, že žadatel už z minulosti nějaký úvěr mít bude (jinak by neměl pozitivní záznam v registru - neměl by tzv. úvěrovou historii), pokud je úvěr ještě nedoplacený, nebo má čerpanou kreditku či kontokorent, nebo leasing na auto, počítejme např. se splátkou 5.000 Kč.

    Takže současná splátka: 5.000 Kč
    Hypotéka: 9.500 Kč
    Spotřebák: 6.500 Kč
    Celkem: 21.000 Kč

    Chci tím říct, že většina lidí neprojde přes bonitu a spotřebák nedostane, tj. tímto způsobem může "vlastní prostředky" získat jen mizivé procento lidí.

  • 12. 10. 2016 10:46

    josef zoul (neregistrovaný)

    Dobrý den,
    dá se říci že souhlasím z poměrné části s tímto článkem, ale musím reagovat na jednu zásadní skutečnost, myslím tím že opravdu vzniká do budoucna pro mnoha lidí problém se splácením hypo. a tudíž i fungování v osobním životě. Vysvětlím jak to myslím, je to bohužel fakt který si spousta lidí neuvědomuje.

    Věc se má tak, že klient který bude chtít načerpat hypo. a nemá své vlastní zdroje, nemá opravdu příliš mnoho možností. Souhlasím s tím že opravdu má cca 3možnosti. Ale nikdo si již neuvědomuje, že tento zásah od ČNB, bude mít naopak pravděpodobně opačný dopad, než aby to bylo tak že dostanou hypo. jen klienti kteří budou tzv. schopní bezproblémově splácet. Lidé kteří budou chtít své vlastní bydlení, jsou schopni udělat cokoli aby dostali hypo. a to je chyba. Pokud tito lidé nemají své vlastní zdroje, tak musí dofinancovat jinde. A tam se dostáváme k jádru problému, spousta lidí si totiž neuvědomuje, že každý úvěr na víc je dost radikální zásah do rodinného rozpočtu a věřte že částka i mála (příklad 2000,- měs. na víc, za již zmíněné dofinancování) dokáže zlikvidovat rodinu tím, že se začne pravidelně zadlužovat, tato hranice únosnosti je velmi tenká.

    A pokud čtu v tomto článku názor, že je možnost vzít si na dofinancování řádný úvěr, tak vám naprosto na rovinu řeknu že je to šílenost!!!!! 1. měs. částka za tento úvěr+doba splácení, může být pro spoustu lidí likvidační (přijít o barák kvůli tomu že nebudu moci splatit třeba 200 000,-?????) 2. pokud si klient vezme úvěr na dofinancování, okamžitě to ostatní společnosti vědí a tím se okamžitě mění bonita žadatele o hypo. úvěr a klidně se může stát že to ani žadatel pak díky tomuto kroku nedostane!!!! ( a věřte vím o čem mluvím, řeším to denně = zažil jsem mnoho příkladů kdy nám hypo. shodila zátěž banální částka do 1000,- 3. Na rovinu říkám že jedena varianta je, vím jak se to dá obejít, ale to sem bohužel nemohu napsat (myslím tím aby se nestalo že klient využije úvěr, troufnu si říci že to absolutně není potřeba)

    Ale podotýkám pouze to prezentuji jako svou skutečnost a tímto to berte jen jako vsuvku do této diskuze, je fajn že vůbec taková diskuze vznikne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).