Hlavní navigace

10 nejčastějších chyb u daňového přiznání

4. 4. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: isifa.com
Pokud po odevzdání daňového přiznání najdete chybu, nevěšte hlavu a sami finanční úřad kontaktuje. Je to lepší, než když vás vyzve sám. Často se tak vyhnete i zbytečné pokutě.

1. Odlišná adresa bydliště

Vypadá to docela jednoduše, přece víte, kde bydlíte. Pro daňové přiznání je však důležitý údaj k 31. 12. kalendářního roku, za který podáváte daňové přiznání. Pokud jste se třeba v lednu přestěhovali a změnili i trvalý pobyt, daňové přiznání budete podávat místně příslušnému úřadu podle prosincové adresy.

Příklad: Od ledna 2016 bydlíte v Brně a máte v něm trvalý pobyt, ale k 31. 12. 2015 jste měli trvalý pobyt v okresu Český Krumlov. Daňové přiznání proto podáváte finančnímu úřadu do Českého Krumlova.

2. Popletené příjmy ze zaměstnání nebo z podnikání?

Příjmy ze zaměstnání se uvádějí ve 2. oddíle daňového přiznání, zatímco příjmy ze samostatné výdělečné činnosti píšete do Přílohy č. 1 a následně se vám přenesou do formuláře pro správný výpočet. Právě záměna těchto dvou míst patří mezi časté chyby v daňovém přiznání. (Stáhněte si formulář)

3. Chybějící Potvrzení o zdanitelných příjmech

Pokud jste nebo jste byli zaměstnaní, musíte do daňového přiznání doložit Potvrzení o zdanitelných příjmech. To je vám povinen vystavit váš zaměstnavatel, bez něj ale nemůžete správně podat daňové přiznání.

4. Chybějící zálohová daň

Platili jste během roku zálohu na daň z příjmů, ať už jako OSVČ, nebo jako zaměstnanci? Nezapomeňte již zaplacené zálohy odečíst od toho, co máte na daních zaplatit. Zbytečně byste se okradli.

5. Manžel/-ka na mateřské nebo rodičovské

Pokud váš manžel/-ka je bez příjmů a žije s vámi ve společné domácnosti, můžete si odečíst slevu na manželku/-a ve výši 24 840 Kč, pakliže jeho či její roční příjmy nepřekročily 68 000 Kč. Pokud jde o osobu se ZTP, je sleva dvojnásobná. Jen pozor na častou chybu: jste-li OSVČ a uplatňujete paušální výdaje, tuto slevu využít nemůžete.

6. Sleva na děti jen při splnění podmínek

Existence dětí může s daněmi významně zamíchat a slevy na děti vám sníží jejich placení. Na první dítě můžete odečíst 13 404 Kč ročně, na druhé dítě 15 804 Kč a na třetí a každé další 17 004 Kč. Pokud daň půjde „do mínusu“, vznikne daňový bonus a stát vám peníze vrátí. Jenže jestli podnikáte a uplatňujete výdaje paušálem, nedostanete nic, protože slevu na děti nemůžete uplatnit. Pokud ji přesto uplatníte, finanční úřad vás vyzve k opravě. Je na to jednoduchá finta: slevu za děti přeneste na svého manžela/-ku, a pokud je bez příjmů, můžete z něj udělat spolupracující osobu (teď v dubnu to už ale nestihnete, na to musíte myslet během roku).

7. Spolupracující osoba uvedená zpětně

Jeden je na mateřské nebo rodičovské, druhý podniká a má paušální výdaje. Touto kombinací nemůžete použít slevy na děti. Finta vede přes tzv. spolupracující osobu, na kterou lze převést část příjmů, a tou je přece váš manžel nebo manželka. Pokud z partnera/-ky uděláte spolupracující osobu zpětně, riskujete průšvih nejen od finančáku, ale i od zdravotní pojišťovny a sociální správy, protože tuto činnost musíte oznámit předem. Když se ale na to v roce 2016 připravíte včas, v roce 2017 už můžete pomocí vhodně rozdělených příjmů daňový bonus získat.

8. Okradete se na dětech

Do daňového přiznání nemusíte uvádět děti podle data narození, ale podle svých vlastních preferencí. To je výhodné zvláště v případě, kdy jedno z dětí je ZTP. Pokud jej uvedete jako poslední v pořadí (přestože se narodilo třeba jako první), získáte na něj větší slevu. A mít navíc dva tři tisíce potěší, ne? Více ve článku Za dítě ZTP/P můžete využít vyšší slevu na dani. Stačí změnit pořadí.

9. Chybějící potvrzení na penzijko či na dary

Pamatujte si, že když po státu něco žádáte, musíte doložit, že na to máte nárok. Chcete slevu za životní pojištění? Doložte z pojišťovny potvrzení o zaplaceném pojistném. Platili jste příspěvky odborům? Získejte od odborů potvrzení. Poslali jste peníze na dobročinnost? Nechte si vystavit potvrzení o daru. Chybějící potvrzení patří mezi časté chyby, pro které vás finanční úřad bude vyzývat k nápravě.

dan_z_prijmu

10. Nepožádáte o přeplatek

Pokud máte přeplatek na dani, finanční úřad vám jej nevrátí automaticky, musíte o něj požádat. Je to velmi jednoduché, stačí vyplnit Žádost o vrácení přeplatku, která je přímo na formuláři, hned pod vaším podpisem na daňovém přiznání. Mnoho lidí na to zapomíná a pak čeká a čeká… Pokud přesto zapomenete, můžete finanční úřad vyzvat písemně vlastně sepsanou žádostí.

Psáno pro Blesk.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).