Spočítejte si...

Zavřít

Za vodu v mražených rybách připlácíte i 200 korun

Některé hluboce zmrazené filety a filé z tresky a pangase obsahují i méně než 50 % rybího masa. Ptáte se, co tvoří ten zbytek? Podle analýz časopisu dTest, který testoval 22 namátkou vybraných výrobků, je to pitná voda. Při srovnání ceny za 1 kg rybího masa podle výsledků spotřebitel za přidanou vodu zaplatí od 82 do 208 Kč. 

Mnozí zpracovatelé ryb používají technologii „Double Frozen“, tedy „dvakrát zamrazeno“. Ryby jsou zmrazeny na moři, poté na pevnině rozmrazeny a zpracovány. Při uvedené technologii dochází ke ztrátě buněčné vody, ale i bílkovin a dalších živin, a tím ke snížení hmotnosti. Před opětovným zmrazením se proto rybí maso nakládá do roztoku pitné vody, fosfátů, kyseliny citronové, chloridu sodného, vysvětlila šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová s tím, že do masa se nasákne voda a přidaná chemie ji zadrží po dobu transportu i skladování. 

Podle Rozové se dodavatelé a distributoři nemusí kvůli těmto podvodům na spotřebitele ničeho obávat, protože dozorové orgány jsou ve své kontrolní činnosti vázány. Od srpna 2009 mohou kontrolovat pouze hmotnost glazury, nikoliv hmotnost vody záměrně přidané a zadržené přímo v rybím mase. Metodický pokyn svázal kontrole ruce a spotřebitele vydal napospas dodavatelům a distributorům, dodala Rozová.

Nejhůře z testovaných rybích mas dopadlo to od značky Frionor. Cena přidané vody u filety z tresky pestré při srovnání ceny za 1 kg výrobku s cenou za 1 kg rybího masa vychází na 208 Kč. Následují značky Equus – rybí filety z tresky se 148 Kč za vodu, Nowaco – glazované filety z pangase a Nowaco – filé z pangase se 137 Kč za vodu na kg masa.

Česká spořitelna vylepšila své internetové bankovnictví. Čím vám ulehčí práci? Na trh práce doléhá recese české ekonomiky