Spočítejte si...

Zavřít

Supermarkety pod nálepkou mleté maso prodávají masný polotovar

Pokud nakupujete v supermarket balené mleté maso, s největší pravděpodobností ve skutečnosti dostáváte masný polotovar. Vyplývá to z testu  časopisu dTest, který poslal do laboratoře 12 výrobků obsahujících mix hovězího a vepřového masa. Třetina vzorků dostala špatné známky v senzorickém hodnocení, výsledky ale upozornily i na velké rozdíly v obsahu masa.

Vyhláška mleté maso definuje jako čerstvé maso, které je mechanicky zpracováno a obsahuje navíc maximálně jedno procento soli. Takové jsme ovšem v chladicích boxech objevili jen jedno jediné. Pokud totiž výrobce do masa přidá soli více nebo další přísady, například rostlinnou bílkovinu, barviva, aromata a podobně, výrobek už se nesmí nazývat mletým masem, ale masným polotovarem, vysvětlil Daniel Pavlis, vedoucí redakce časopisu dTest.

Podle výsledků analýzy vzorků některé výrobky obsahují spoustu aditiv, jako antioxidanty, konzervanty a stabilizátory, dále košenilu či vepřovou a hydrolyzovanou řepkovou bílkovinu. Přidaná bílkovina zkresluje laboratorní výpočty obsahu masa. Při případné kontrole se tak může zdát, že je ve výrobku více masa než ve skutečnosti. Navíc hydrolyzovaná bílkovina a také kvasnicový extrakt nebo výtažek z droždí představují způsob, jak dostat do jídla glutamát, aniž bychom to my spotřebitelé věděli. Glutamát totiž z hydrolyzované bílkoviny vznikne až při tepelném zpracování výrobku, uvedl Pavlis a připomněl, že soli kyseliny glutamové slouží ke zvýraznění chuti a citlivým lidem mohou způsobit zdravotní obtíže.

Přidaná bílkovina byla podle laboratoře ve výrobcích, které byly zároveň nejhůře hodnoceny v senzorických zkouškách (Výrobek z mletého masa mix (Albert/ Výrobky mleté) a Mletý masný polotovar míchaný (Tesco/ Country menu))

Co se týče obsahu masa, podle testu jsou mezi jednotlivými výrobky velké rozdíly. Doporučujeme dobře číst etikety. Jen tak zjistíte, kolik platíte opravdu za maso a zda neutrácíte i za vodu a náhražky. Spočítáte-li, kolik by stál kilogram masa obsaženého v daném polotovaru, pak se nejlevnější výrobky rázem mohou stát nejdražšími, varuje Pavlis. 

Testované masné polotovary měly na obalech uveden obsah masa od 53 do 98 %, výsledky laboratorních měření se však někdy lišily. U výrobku Tesco Value Mletý masný polotovar míchaný laboratoř zjistila dokonce o čtvrtinu masa méně, než uváděl výrobce – místo 96 pouze 71,5 %, uvádí zpráva časopisu dTest.

Podle ní v senzorické části testu nebyli hodnotitelé příliš spokojení s více než polovinou výrobků. Třetina vzorků nedostala nejhorší známku jen proto, že oficiální definice pro masný polotovar je tak obecná, že pojme skoro cokoli. Výsledky také potvrdily, že žádný ze vzorků není zdravotně závadný. 

Vítězem testu se stalo jediné skutečné mleté maso v testu, které obsahovalo 50 % hovězího a 50 % vepřového masa a sůl. Jedná se o Mleté maso Mix 100 % značky Čerstvá porce z Lidlu. 

Větrníky z Německa nás stály 60 milionů Fronty na osobní bankroty se zmenšily