Spočítejte si...

Zavřít

Různé velikosti balení způsobí "neviditelné zdražování", myslí si Češi

V důsledku nové evropské směrnice přestala v České republice na jaře platit povinnost výrobců dodržovat standardní velikost balení některých produktů zejména denní spotřeby (např. máslo, mouka, cukr, káva, aj.). Dle aktuálního výzkumu společnosti Factum Invenio takřka polovina obyvatel o dosavadním nařízení zavazujícím výrobce neví vůbec a přibližně čtvrtina se o něm dozvěděla teprve nedávno.

Podle průzkumu se k možnosti různých velikostí balení na trhu staví Češi různě. Každý třetí obyvatel ČR má k této změně nevyhraněný postoj, „je mu to jedno“. Dalších 26 % hodnotí tento krok pozitivně, 36 % naopak negativně a 5 % neví. Na druhou stranu si shodně většina spotřebitelů uvědomuje, že podobné změny mohou mít dopad na jejich nákupní chování.

Jen nemnoho občanů si dokáže jako důsledek této změny představit příležitost k úspoře. Naopak silné zastání má názor, že zrušení dosavadní povinnosti může pro výrobce představovat příležitost k „neviditelnému zdražování“. Výrobci by mohli například produkty zmenšovat při zachování původní ceny.

Dále se spotřebitelé domnívají, že možným důsledkem může být složitější orientace mezi výrobky a nutnost aktivnějšího přístupu nakupujícího. Proto až dvě třetiny dotázaných by uvítalo rozšíření povinnosti uvádět měrnou cenu výrobku (cena za 100g nebo za 1kg) na všechny prodejce. Dnes totiž tato povinnost platí jen tam, kde prodejní plocha přesahuje 400m2.

Ve Spojených státech se zpřísní vydávání kreditních karet Důvěra v domácí ekonomiku vzrostla potřetí za sebou        
Jaromír Adámek aura:65

Mají pravdu.

celé vlákno
Mají pravdu :), za chvíli aby si do obchodu člověk nosil kalkulačku, ale co, aspoň si procvičím hlavu.

Už teď je to krásně vidět u olivového oleje, teď kupuji 0,7l oleje za stejnou cenu, akorát, že před dvěma roky ho byl rovný litr...
uživatel si přál zůstat v anonymitě
26. 5. 2009 9:42 Nový

Re: Mají pravdu.

celé vlákno
Ano, vy také máte pravdu.
Výrobci / prodejci volí strategii: zvýší se cena výrobku, poté se sníží objem či hmotnost výrobku, pak se zase zvýší cena a tak stále dokola. jen se obávám, kdy nastane doba, kdy budeme kupovat jen obal výrobku, v lepším případě s 1 g výrobku. Pár gramů dolů, pár haléřů v ceně nahoru, a v inflačním vyjádření to představuje hezké % navýšení, které mi nikdo zvýšeným příjmem (ať mzdy nebo důchodu) nevykompenzuje - čili má koupěschopnost a tím pádem i životní úroveň klesají. "Hezké" je rovněž prodej naprosto stejných výrobků jednou v g, jednou v ml (třeba šlehačky) - zde se pak cena nedá vůbec porovnat, protože g nerovná se ml.

Markantní je to u obyčejného pečiva: kdysi bývala houska nebo rohlík cca 55 g, pak 50 g, nyní je to 43 g. Chápu, a třeba McDonalds to využívá ve strategii, abychom se tolik nepřejídali, k menším porcím, cenově však tyto menší porce nejsou logicky vzato též nižší.

Osobně mne třeba nakrkli s jihočeským jogurtem, který byl ve skleniččkách 250 ml nebo gramů, teď si nejsem jistá. Snížili to na 200 ml nebo gr., a kde jsou dnes s cenou? Napsala jsem jim, že s takovým okrádáním nesouhlasím, odpověděli mi, že si tak zákazníci dle marketingových studií přáli. Na poznámku, kde a kdo takové průzkumy dělá, ve svém okolí neznám nikoho, kdo by takovou změnu vítal, a nakupuji poměrně často i ve velkých centrech, tak bych si nějakého průzkumu musela všimnout, se odpovědi nedostalo.

Co mne ještě zarazilo, nebyl to jeden jediný případ, prodej některých uzenin - specialit na kusy, bez vyjádření hmotnosti. Šiška salámu za 50, klobáska za 20. U ohřívaného nebo rožněného chápu - klobáska 1 kousek, ale u uzenin jako takových?
uživatel si přál zůstat v anonymitě
26. 5. 2009 10:12 Nový

Re: Mají pravdu.

celé vlákno
"jednou v g, jednou v ml (třeba šlehačky) - zde se pak cena nedá vůbec porovnat, protože g nerovná se ml."

Jakto, že se nedá porovnat, navrhuji povinně zveřejňovat hustotu :), a je to...
uživatel si přál zůstat v anonymitě
26. 5. 2009 10:17 Nový

Re: Mají pravdu.

celé vlákno
Možná by bylo dobré se příště podepsat, rád bych věděl s kým mluvím... :)

Jinak zmenšení porcí u rohlíků atd, a zejména u rychlého občerstvení by bylo jen prospěšné, protože dnes se lidé přejídají. Viděla jsi film SuperSizeMe? Tam bylo jasně řečeno, že například NEJVĚTŠÍ porce nápoje, s kterou řetězec začínal, byla po 30ti letech označena za NEJMENŠÍ (ty pod ní zrušeny) a nyní je označována za DĚTSKOU.

Takže jíst někde v řetězci rychlého občerstvení se dá jen jedním stylem, že tam příjdou dva lidé, a koupi si jednu porci, kterou si pak rozdělí...

Já si myslím, že by měli být uváděny všude ceny za nějaké rozumné množství (1kg, 1 litr,...) ono už ty ceny typu 0,99 Kč/kus mě štvou, proč to nedají za korunu, se to špatně počítá...
uživatel si přál zůstat v anonymitě
26. 5. 2009 11:00 Nový

Re: Mají pravdu.

celé vlákno
Je jistě chvályhodné, že výrobci či prodejci tak hledí na naše zdraví. Ale ve zdravotní otázce je též důležité, z čeho se ta která potravina skládá. Rakovinotvorná éčka k tomu určitě nepřispějí. A třeba rychlé občerstvení je dnes založeno na smažení. Už ta kvanta olejů, co člověk pozře. A ty oleje jsou samozřejmě často přepálené. Kde jsou klasické bufáče s českou stravou? Ještě že tu máme Globus, ale ten není bohužel na každém rohu. Rozhodně byla česká kuchyně zdravější a chutnější, než ty blafy, co sem dotáhli ze západu, a ještě za takové prachy..
Co se týče velikosti porce, těžko se všeobecně posuzuje, zda jsou nadměrné. Asi hambáč s půl litrem kyseliny fosforečné alis Coly bude něco jiného pro studenta, který dřepí celý den v lavici a něco jiného pro stavebního dělníka, který celý den fyzicky kmitá. Proto díky menší porci si onen stavař musí dát porce třeba dvě, čímž ho to i dráž vyjde.
Jaromír Adámek aura:65

Re: Mají pravdu.

celé vlákno
Některá Ečka jsou naprosto neškodná, je například Ečko vitámín C...

Ohledně ceny v rychlách občerstveních souhlasím. Na západě se tomuto jídlu ve fast-foodech říká JUNK, tedy humus, odpad... Je to to nejlevnější, co se dá jíst, protože klasické menu tam nestojí dva dolary, ale desetinásobek a víc.

U nás je situace absurdní, nejlevnější restaurace v Třinci nabízí menu za 58 Kč (polévka s druhým jídlem a voda zdarma), medián dalších 15ti restaurací je kolem 70Kč za CELÉ menu! Je naprosto absurní, že tento junk v rychlém občerstvení se u nás prezentuje jako něco "cool", "super", či něco trendového, co každý má rád, musí vyzkoušet a po čem děti jedou. Tento junk by se měl prodávat za desetinu (tak jak je tomu v USA) ceny, tedy celé menu v rychlém občerstvení by mělo stát 7 Kč, slovy sedm korun, což by odpovídalo kvalitě, chemii, a všemu co člověk dostane. Junk totiž není normální jídlo, je to jen smíšenina cukrů a tuků, které perfektně chutnají ale dlouhodobě se to jíst nedá. Stačí se podívat na film SuperSizeMe, a člověk hned pochopí, kam by se dostal, kdyby snídal, obědval, večeřel a svačil jen věci z rychlého občerstvení...
uživatel si přál zůstat v anonymitě
26. 5. 2009 15:00 Nový

Re: Mají pravdu.

celé vlákno
Ano, vitamín C (E300) je neškodný, nesmí jej však být příliš. Jsou i neškodná další éčka - např. kyslík (E948), dusík (E941) ...

Ale mám tu i další fajnůstky:
E 102 žluté barvivo Používá se: pečivo, mléčné výrobky, polévky, omáčky, hořčice
Co způsobuje: alergie, astma, hyperaktivitu
E 104 zelenožluté barvivo ba Používá se: nealko nápoje, Použív dezerty, žvýkačky, mléčné výrobky
Co způsobuje: kopřivku
E 110 o oranžové barvivo Používá se: nealko nápoje, zmrzlina, mléčné výrobky
Co způsobuje: alergie a astma
E 120 karmínové barvivo Používá se: cukrovinky, jogurty, zmrzliny, nápoje. Přidává se do rtěnek a očních stínů.
Co způsobuje: alergie
E 122 č červené barvivo Používá se: alko a nealko nápoje, cukrovinky, mléčné výrobky
Co způsobuje: alergie, dětskou hyperaktivitu
E 123 modročervené barvivo Používá se: alkoholické nápoje, rybí jikry
Co způsobuje: alergické a astmatické reakce, může obsahovat karcinogeny
E 124 č červené barvivo Používá se: cukrovinky, mléčné výrobky, alkoholické nápoje
Co způsobuje: alergie, dětskou hyperaktivitu
E 127 červené barvivo Používá se: barvení koktejlových a kandovaných třešní
Co způsobuje: citlivost na světlo, může být zdrojem nádoru štítné žlázy
E 128 červené barvivo Používá se: masné výrobky a uzeniny
Co způsobuje: možnost vzniku rakoviny
E 129 červená barviva Používá se: nealko nápoje, Použív cukrovinky, mléčné výrobky
Co způsobuje: alergie, dětskou hyperaktivitu
E 131 modré barvivo Používá se: sladkosti, žvýkačky, nápoje
Co způsobuje: vyrážky, trávicí a dýchací potíže, snížení krevního tlaku
E 132 tmavomodré barvivo Používá se: sladkosti, mléčné výrobky
Co způsobuje: alergické a astmatické problémy
E 133 modré barvivo Používá se: nealko nápoje, pekařské a cukrářské výrobky
Co způsobuje: dětskou hyperaktivitu, podezření na rakovinotvorné účinky
E 151 černé barvivo Používá se: sladkosti, mléčné výrobky, alko i nealko nápoje
Způsobuje: dětskou hyperaktivitu
E 154 hnědé barvivo Používá se: barvení uzených ryb
Co způsobuje: alergické a astmatické reakce
E 155 hnědé barvivo Používá se: sypké směsi na bábovky a cukrářské výrobky
Co způsobuje: alergie, dětskou hyperaktivitu
E 160 b barvivo Používá se: oleje, margariny, slané potraviny
Co způsobuje: vyrážky
E 161 g barvivo Používá se: barvení štrasburských párků
Způsobuje: snižuje oční citlivost
E 180 červené barvivo Používá se: barvení jedlé povrchové vrstvy sýrů
Co způsobuje: alergie, dětskou hyperaktivitu
E 210 konzervant Používá se: nápoje, nakládaná zelenina, zálivky
Co způsobuje: kopřivku, astma
E 211 konzervant Používá se: nealkoholické nápoje, hořčice, omáčky
Co způsobuje: alergie, kopřivku, astma
E 212 konzervant Používá se: nealko nápoje, hořčice, omáčky Co způsobuje: alergie, kopřivku, astma E 213 konzervant Používá se: džusy, hlavně ananasový
Co způsobuje: alergie
E 214 konzervant Používá se: cukrářské a potravinářské výrobky
Co způsobuje: ekzémy, alergické vyrážky
E 215 konzervant Používá se: cukrářské a potravinářské výrobky
Co způsobuje: ekzémy, alergické vyrážky
E 216 konzervant Používá se: pekařské výrobky
Co způsobuje: ekzémy, alergické vyrážky
E 217 konzervant Používá se: jen určité potraviny
Co způsobuje: ekzémy, alergické vyrážky, podráždění sliznic
E 218 konzervant Používá se: pekařské výrobky
Co způsobuje: ekzémy, alergické vyrážky
E 219 konzervant Používá se: pekařské a cukrárenské výrobky
Co způsobuje: ekzémy, alergické vyrážky
E 220 konzervant, antioxidant Používá se: sušené ovoce, ovocné nápoje a vína
Co způsobuje: ve vyšší koncentraci (sušené ovoce) ničí vitamin B1, u citlivých jedinců vážné astmatické a alergické reakce
E 221 konzervant, antioxidant Používá se: sušené ovoce, ovocné nápoje a vína
Co způsobuje: ve zvýšené koncentraci (sušené ovoce) ničí vitamin B1, u citlivých jedinců vážné astmatické a alergické reakce
E 222 konzervant, antioxidant Používá se: sušené ovoce, ovocné nápoje a vína
Co způsobuje: ve zvýšené koncentraci (sušené ovoce) ničí vitamin B1, u citlivých jedinců vážné astmatické a alergické reakce
E 223 konzervant, antioxidant Používá se: ovocné nápoje, sušené ovoce, mouka (zlepšení kvality oplatek) Způsobuje: ve vyšší koncentraci ničí vitamin B1, u citlivých jedinců vážné astmatické a alergické reakce
E 224 konzervant, antioxidant Používá se: sušené ovoce, ovocné nápoje a vína
Co způsobuje: ve vyšší koncentraci (sušené ovoce) ničí vitamin B1, u citlivých jedinců vážné astmatické a alergické reakce
E 226 konzervant, antioxidant Používá se: proti kvasinkám a bakteriím
Co způsobuje: ve vyšší koncentraci ničí vitamin B1, u citlivých jedinců vážné astmatické a alergické reakce
E 227 konzervant, antioxidant Používá se: proti kvasinkám a bakteriím
Co způsobuje: ve vyšší koncentraci ničí vitamin B1, u citlivých jedinců vážné astmatické a alergické reakce
E 228 konzervant, antioxidant Používá se: sušené ovoce, ovocné nápoje a vína
Co způsobuje: ve vyšší koncentraci (sušené ovoce) ničí vitamin B1, u citlivých jedinců vážné astmatické a alergické reakce
E 249 konzervant, stabilizátor barviva Používá se: uzené masné výrobky
Co způsobuje: možný karcinogen, způsobuje ztrátu schopnosti hemoglobinu přenášet kyslík v těle
E 250 konzervant, stabilizátor barviva Používá se: uzené masné výrobky
Co způsobuje: možný karcinogen, způsobuje ztrátu schopnosti hemoglobinu přenášet kyslík v těle
E 251 konzervant, stabilizátor barviva Používá se: výroba uzených masných výrobků a sýrů
Co způsobuje: závratě, nevolnost, dýchací problémy. Nevhodné pro malé děti.
E 252 konzervant, stabilizátor barviva Používá se: výroba uzených výrobků a sýrů
Co způsobuje: vyšší riziko rakoviny, nevhodné pro malé děti.
E 280 konzervant Používá se: některé druhy chleba, cukrářské výrobky
Co způsobuje: bolest břicha, hlavy, podrážděnost
E 281 konzervant Používá se: některé druhy chleba, cukrářské výrobky
Co způsobuje: bolest břicha, hlavy, podrážděnost
E 282 konzervant Používá se: sýry, džemy
Co způsobuje: bolest břicha, hlavy, podrážděnost
E 283 konzervant Používá se: pečivo
Co způsobuje: bolest břicha, hlavy, podrážděnost
E 310 antioxidant Používá se: zpomaluje žluknutí olejů a tuků
Co způsobuje: alergie, podráždění žaludku, vyrážky
E 311 antioxidant Používá se: zpomaluje žluknutí olejů a tuků
Co způsobuje: alergie, podráždění žaludku, vyrážky
E 312 antioxidant Používá se: zpomaluje žluknutí olejů a tuků
Co způsobuje: alergie, podráždění žaludku, vyrážky
E 320 antioxidant Používá se: klobásy, hamburgery
Co způsobuje: zvyšuje rakovinotvorné riziko jiných látek
E 321 antioxidant Používá se: klobásy, hamburgery Co způsobuje: zvyšuje rakovinotvorné riziko jiných látek

A taková E 338 Kyselina fosforečná v Cole způsobuje vyplavování vápníku, poruchy zažívání. Pili byste dobrovolně kyseliny, když by vám je někdo naservíroval extra (třeba takový elektrolyt z autobaterie - do jakých potravin se asi přidává?) ? Asi ne, mysleli byste si, že není normální. Ale pokud podnikatelské subjekty zalobují na patřičných místech, nic není nemožné. Podívejte se občas na chemické složení potraviny, na netu se dá najít seznam éček a co způsobují - možná se vám zvedne kufr a nebudete se divit, proč jsou onkologická pracoviště tak vytížená.

Vím, je to trochu mimo téma původního článku, ale trochu osvěty snad neuškodí.
Jaromír Adámek aura:65

Re: Mají pravdu.

celé vlákno
Ale jo, jenom houšť. Náš národ má největší úmrtnost na rakovinu tlustého střeva na světě a tohle jistě není náhoda...
Jaromír Adámek aura:65

Re: Mají pravdu.

celé vlákno
Měla jsi spíš poslat E621 náš "oblíbený" :) a všudepřítomný glutaman sodný...

zvracení, zadržování vody v těle, ztuhlé svaly, bušení srdce, závratě, bolesti hlavy, studený pot, diabetes či Alzheimerova nemoc

http://cs.wikipedia.org/wiki/Glutaman_sodn%C3%BD
Jaromír Adámek aura:65

Re: Mají pravdu.

celé vlákno
Ještě lepší je ale u glutamanu konec:

"
Vědci z univerzity v německém Kielu prováděli studii na laboratorních krysách a zjistili, že glutaman potlačuje hormony odpovědné za spalování tuků. Tím vyvolal u zvířat zvýšenou žravost a obezitu.
"

:)

Čínské polévky jsou holt ňami ňami :) haha.