Hlavní navigace

Rodičovskou dovolenou je třeba zkrátit na rok, radí OECD Česku

21. 3. 2014

Sdílet

Dlouhá rodičovská dovolená je v České republice překážkou většího hospodářského růstu, tvrdí Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj ve své nejnovější doporučující studii. Dnes patří rodičovská dovolená v České republice k vůbec nejdelším v rámci členských států OECD.

Organizace navrhuje zkrácení rodičovské na pouhý jeden rok. Ušetřené peníze by se měly investovat do rozvoje předškolní péče. Díky tomu by tak rodiče, v drtivé většině případů matky, neztráceli svou kvalifikaci a mnohem rychleji by se opět zapojili do pracovního života.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 3. 2014 10:14

    w (neregistrovaný)

    Je vidět, že na rozhodujících místech jsou šmejdi s chorým mozkem všude, nejenom v Česku.

  • 21. 3. 2014 18:49

    Agent Bureš

    Každý rok se nedostane několik desítek tisíc TŘÍLETÝCH A STARŠÍCH dětí do školky. Problém přetrvává několik let a stále není vyřešený. Teď má tedy přibýt několik desítek tisíc dětí, které se nedostanou do jeslí? (městských jeslí je zanedbatelné množství a soukromé jsou tak drahé, že mnoho žen ani tolik nevydělá).

    Možná si v OECD myslím, že se tady bere na rodičovské fůra peněz. Ve skutečnosti obvykle ženy berou 260€ měsíčně (7 tis. Kč/měs.).

    Kolik stojí zaopatření dítěte ve věku 1-3 roky v nesoukromém zařízení? Cituji iDnes: "Většina jeslí funguje ve větších městech. Podle Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí radnice hradí průměrně 80 až 85 procent nákladů na provoz, zbytek rodiče."
    Rodiče platí kolem 2 tis./měs., tzn. celková nákladovost na jedno dítě bude nejméně 10 tis./měs (jak už jsem zmínil, rodičovská bývá 7 tis./měs.). Podle mě by to mohlo odpovídat realitě, protože jen mzdové náklady jsou značné (v jeslích nemůže být jedna paní učitelka na 15 dětí jako ve školce) a údržba a provoz budovy také něco stojí. A to neberu v úvahu, že města většinou už vhodné prostory nemají a musely by si dodatečné prostory pronajmout, koupit nebo vybudovat.

    +Za matky na rodičovské dovolené často firmy berou absolventy (na dobu určitou), kteří tak mají šanci získat alespoň nějakou praxi.

  • 22. 3. 2014 9:20

    Ženská (neregistrovaný)

    Tak bysme měli z OECD vystoupit, a to co nejdřív.
    Zajímalo by mě, jestli v ostatních státech taky leží celá domácnost jenom na ženské, i když chodí do práce stejně jak chlap.
    Délka mateřské byla poslední ještě trochu přijatelná věc na našem státě - že ženské aspoň trochu měly možnost věnovat se dítěti, i když příjem z RD na to samozřejmě nestačí. Ovoce dovážíme, je předražené, spousta lidí hladoví. Kam až to necháme zajít?

  • 22. 3. 2014 10:27

    Agent Bureš

    Rodičovský příspěvek v naprosté většině případů nestačí a matku a dítě musí živit muž, nebo musí utrácet úspory (nebo jde o kombinaci obojího). My jsme během první rodičovské utratili z úspor nějakých 150 tis. a to jsem samozřejmě domácnost výrazně dotoval ze svého příjmu. Ale je to lepší než drátem od OECD do oka, to jo no.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Spotřebitelské finance i politicko-ekonomická témata jsou vodou na můj mlýn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).