Podle statistik Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) klesla v minulém roce spotřeba potravin o 1,6 %. Výrazně méně jsme spotřebovávali potraviny živočišného původu a to o 3,1 %, u rostlinných potravin spotřeba mírně vzrostla o 0,1 %. Důvodem jsou především rostoucí ceny potravin: Vývoj spotřeby potravin v roce 2013 koresponduje s vývojem kupní síly obyvatelstva,
uvádí se v dokumentu ÚZEI.
To také dokazují statistiky. Spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů v roce 2013 vzrostly o 4,9 %, nominální výdaje za ně narostly o 2,8 %. Reálné mzdy přitom klesaly, což znamená, že na potraviny vydáváme stále více: Důsledkem tohoto vývoje bylo zvýšení podílu vydání za potraviny a nealkoholické nápoje na celkových vydáních domácností na 20,2 %,
uvedl ÚZEI. Čtěte také: 7 tipů, jak ušetřit na potravinách