Hlavní navigace

Názor k aktualitě Mapa a seznam CNG stanic od Patrik Chrz - Hlavní problém vidím v omezené přístupnosti stanic, řada...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 9. 2014 9:52

    Patrik Chrz

    Hlavní problém vidím v omezené přístupnosti stanic, řada z nich je přístupná jen na speciální kartu (jak fyzicky, tak pro zaplacení), protože jsou v areálu různých autobusových dep, zemědělských družstev atd.

    O víkendu jsme byli s kamarády s autem na CNG v Německu a krom relativně vysoké ceny (1,16 za kg oproti 26,50 Kč u nás) jsme tam jednou i nezaplatili - stojan nevzal ani jednu z cca 6 platebních karet, co jsme zkoušeli (Visa i MasterCard, debetní i kreditní, různé banky), nebyl tam ani žádný nápis jaké karty bere, hádám, že německo-rakouský "trucstandard" EC Karte / GiroCard.

    Dalším handycapem aut na CNG/LPG je omezení pro vjezd do podzemích/patrových garáží, i když u CNG toto postrádá logiu (zemní plyn je lehčí než vzduch, takže i v případě úniku se nehromadí v nejnižších patrech a nehrozí riziko výbuchu).

    Osobně vidím v CNG/LPG nebo jiném plynu (např. výkyvy ve výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů by mohly být používány k výrobě vodíku) lepší budoucnost, než v elektromobilech. Navíc kombinace s benzínem, který umožní zvýšit dojezd a částečně nahradí dostupnost čerpacích stanic je ideální - když vám "dojdou baterky", tak je to akorát tak na odtah, v případě benzinu stačí dostopovat k nejbližší benzince, půjčit si tam 5 l kanystr, dolít a dojet.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).