Hlavní navigace

Názor k aktualitě Lidovci: mezibankovní převody se musí zrychlit od anonym - Když udělám platbu kartou, a za chvíli se...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 10. 2008 9:55

    anonymní
    Když udělám platbu kartou, a za chvíli se podívám do interentového bankovnictví, tak ji tam mám zanesenu, byť v nezaúčtovaných obratech. Tak by asi nebylo od věci, kdyby se to dotáhlo do stavu, že by to bylo i zaúčtováno, a s tím by se mohl "svézt" i platební styk jako takový.
    Na druhou stranu by se toto nemuselo líbit bankám, které budou lobovat proti. Banky by musely zajistit obsluhu serverů i o víkendech nebo v noci. Další otázkou je clearing ČNB, který je v určitých hodinách dne pro ostatní banky dražší a jindy zase levnější a banky se prozatím snaží umísťovat co nejvíce transakcí do období levných poplatků, ale klienti toto na svých poplatcích skutečně zaplacených bance na výpisech nijak nepocítí.
    V minulosti se platby zpracovávaly bez příplatku ještě tentýž den, pak však banky objevily pojem "exprexní platba" a příkazy přijaté bankou po určitě hodině jdou bez expresního přípatku až další den.
    Nicméně lidovce kvůli možná vítanému zrychlení mezibankovního styku volit přesto nebudu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).